Ciemna czekolada to słodki sposób na obniżenie ryzyka cukrzycy typu 2

Ciemna czekolada nie tylko rozpieszcza kubki smakowe, ale także znacząco obniża ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, nie powodując przy tym przyrostu wagi. Co więcej, mleczna czekolada nie oferuje takich korzyści, a wręcz przeciwnie – może sprzyjać tyciu.
Czekolada – zdjęcie poglądowe /Fot. Unsplash

Czekolada – zdjęcie poglądowe /Fot. Unsplash

Przez lata naukowcy spierali się, czy czekolada to zdrowa przekąska, czy raczej kaloryczna bomba. Nowe badania przeprowadzone przez Harvard T.H. Chan School of Public Health oraz naukowców z Chin nie pozostawiają wątpliwości: ciemna czekolada zdecydowanie wygrywa w starciu z mleczną, zwłaszcza gdy chodzi o zapobieganie cukrzycy typu 2.

Czytaj też: Czy gorzka czekolada jest zdrowa? Nowe badania nie pozostawiają żadnych wątpliwości

W badaniu uczestniczyło niemal 200 tysięcy dorosłych Amerykanów. Ci, którzy jedli ciemną czekoladę pięć razy w tygodniu, mieli o 21 proc. niższe ryzyko zachorowania na cukrzycę w porównaniu do osób, które unikały czekolady. Szczegóły opisano w czasopiśmie BMJ

Ciemna czekolada pełna korzyści zdrowotnych

Niestety, miłośnicy mlecznej czekolady nie mogą liczyć na takie korzyści zdrowotne. Naukowcy odkryli, że regularne spożycie mlecznej czekolady wiązało się z długoterminowym przyrostem masy ciała. W ciągu 4 lat uczestnicy badania, którzy zwiększyli konsumpcję mlecznej czekolady, przytyli średnio 350 gramów więcej niż ci, którzy ograniczyli jej spożycie.

Czytaj też: Powstała zupełnie nowa czekolada! Jest zdrowsza i bardziej zrównoważona

Dlaczego ciemna czekolada jest zdrowsza? Sekret tkwi we flawanolach – silnych przeciwutleniaczach, które poprawiają wrażliwość na insulinę, chronią komórki trzustki przed stresem oksydacyjnym oraz obniżają stany zapalne w organizmie. Ciemna czekolada z wysoką zawartością kakao (50-80 proc.) zawiera nawet 5 razy więcej flawanoli niż mleczna czekolada.

Badanie opierało się na analizie danych zebranych w trzech dużych amerykańskich programach zdrowotnych – Nurses’ Health Study (1986-2018), Nurses’ Health Study II (1991-2021) oraz Health Professionals Follow-Up Study (1986-2020). Łącznie przebadano 192 208 uczestników, z czego u 18 862 osób zdiagnozowano cukrzycę typu 2. Analiza wykazała, że regularne spożywanie ciemnej czekolady przynosi korzyści zdrowotne niezależnie od innych czynników ryzyka, takich jak wiek, płeć czy aktywność fizyczna.

Jedzenie ciemnej czekolady może chronić przed cukrzycą typu 2 /Fot. Unsplash

Naukowcy odkryli, że bioaktywne związki obecne w kakao mogą pełnić istotną rolę w ochronie organizmu. Przede wszystkim poprawiają wrażliwość komórek na insulinę, co jest kluczowe w profilaktyce cukrzycy typu 2. Dodatkowo wykazano ich zdolność do ochrony komórek beta trzustki przed stresem oksydacyjnym, który uszkadza te struktury i prowadzi do zaburzeń w wydzielaniu insuliny. Związki te mają również działanie przeciwzapalne, gdyż obniżają poziom cytokin (TNF-α i IL-6), które są powiązane z przewlekłym stanem zapalnym w organizmie. Co więcej, stymulują produkcję tlenku azotu – substancji odpowiedzialnej za rozszerzanie naczyń krwionośnych, co wpływa na poprawę funkcji układu sercowo-naczyniowego oraz lepszą regulację poziomu glukozy we krwi.

To nie koniec dobrych wiadomości. Ciemna czekolada wspiera także zdrowie jelit, pozytywnie wpływając na mikrobiom, co może odgrywać kluczową rolę w regulacji poziomu glukozy we krwi. Wcześniejsze badania wykazały, że regularne spożycie ciemnej czekolady poprawia populację korzystnych bakterii jelitowych, co z kolei zmniejsza ryzyko rozwoju chorób metabolicznych.

Choć wyniki są obiecujące, eksperci przypominają, że najważniejsza jest równowaga. Ciemna czekolada może być zdrowym dodatkiem do diety, ale nie zastąpi właściwych nawyków, takich jak regularna aktywność fizyczna i spożywanie warzyw oraz owoców.

Marcin PowęskaM
Napisane przez

Marcin Powęska

Biolog, dziennikarz popularnonaukowy, redaktor naukowy Międzynarodowego Centrum Badań Oka (ICTER). Autor blisko 10 000 tekstów popularnonaukowych w portalu Interia, ponad 50 publikacji w papierowych wydaniach magazynów "Focus", "Wiedza i Życie" i "Świat Wiedzy". Obecnie pisze także na łamach OKO.press.