Owoce i warzywa na ratunek zdrowiu psychicznemu? Zaskakujący sposób na ochronę przed depresją

Zwiększenie spożycia owoców i warzyw może obniżyć ryzyko wystąpienia depresji u osób powyżej 45. roku życia. To kolejny dowód na to, że dieta wpływa nie tylko na nasze ciało, ale także na zdrowie psychiczne.
Owoce i warzywa pomogą zdabać o zdrowie psychiczne /Fot. Unsplash

Owoce i warzywa pomogą zdabać o zdrowie psychiczne /Fot. Unsplash

Depresja jest jednym z najpoważniejszych problemów zdrowotnych współczesnego społeczeństwa, dotykającym miliony ludzi na całym świecie. Najnowsze badania wskazują, że proste zmiany w diecie mogą odegrać kluczową rolę w jej zapobieganiu i leczeniu.

Czytaj też: Depresja może być pokonana, nawet gdy leki nie działają. Ta metoda to umożliwi

Naukowcy z University of New South Wales w Sydney przeanalizowali dane od 3483 bliźniaków z Australii, Danii, Szwecji i USA, skupiając się na ich nawykach żywieniowych i objawach depresji. Wyniki, opublikowane w czasopiśmie Scientific Reports, wykazały, że osoby spożywające więcej owoców i warzyw rzadziej doświadczały objawów depresji.

Owoce i warzywa to najlepsza tarcza przed depresją

Badania bliźniąt są wyjątkowo skutecznym narzędziem do oddzielenia wpływu genetyki od czynników środowiskowych. Bliźnięta jednojajowe mają identyczne geny, a bliźnięta dwujajowe dzielą średnio 50 proc. genów. Dzięki temu różnice między nimi mogą wynikać z doświadczeń życiowych, a nie z genów.

Czytaj też: Depresja powoduje problemy z sercem, zwłaszcza u jednej płci

Naukowcy przeanalizowali, jak spożycie owoców i warzyw wpływa na zdrowie psychiczne uczestników badania, określając poziomy konsumpcji i ich związki z objawami depresji. Badani, którzy jedli najwięcej owoców, spożywali średnio 2,1 porcji dziennie, podczas gdy ci z najniższym spożyciem ograniczali się do zaledwie 0,3 porcji. W przypadku warzyw “wysokie spożycie” wynosiło 2 porcje dziennie, a “niskie” – 0,5 porcji.

Wyniki pokazały, że osoby jedzące więcej owoców i warzyw wykazywały mniej objawów depresji. Co ciekawe, choć zarówno owoce, jak i warzywa przynosiły korzyści psychiczne, warzywa zdawały się odgrywać większą rolę. Nawet umiarkowane ich spożycie, choćby nie osiągające najwyższych wartości, wiązało się z mniejszym ryzykiem depresji. Ten efekt nie był aż tak wyraźny w przypadku owoców, co sugeruje, że warzywa mogą mieć bardziej intensywne działanie ochronne dla zdrowia psychicznego.

Depresja dotyka w naszym kraju coraz więcej osób /Fot. Unsplash

Naukowcy przypuszczają, że kluczową rolę może odgrywać mikrobiom jelitowy. Badania pokazują, że zdrowa flora bakteryjna jelit wpływa na stan zapalny w organizmie, w tym na neurozapalne procesy w mózgu, które mogą prowadzić do depresji.

Chociaż wyniki badania są obiecujące, naukowcy zauważyli pewne ograniczenia, które mogą wpływać na interpretację rezultatów. Nie dysponowali pełnymi danymi dotyczącymi aktywności fizycznej uczestników, co mogło mieć znaczenie dla oceny ich zdrowia psychicznego. Dodatkowo informacje o diecie były zbierane różnymi metodami w poszczególnych badaniach, co utrudniało bezpośrednie porównywanie wyników. Ważnym ograniczeniem było także to, że objawy depresji zgłaszali sami uczestnicy, co nie jest tak precyzyjne, jak diagnoza postawiona przez specjalistę.

Warto nadmienić, że Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) rekomenduje spożywanie co najmniej pięciu porcji owoców i warzyw dziennie. Jednak badania wykazały, że w niektórych krajach, zwłaszcza skandynawskich, średnie spożycie jest znacznie niższe od tych zaleceń. Zwiększenie konsumpcji tych produktów może być prostym krokiem w kierunku poprawy zdrowia psychicznego.

Marcin PowęskaM
Napisane przez

Marcin Powęska

Biolog, dziennikarz popularnonaukowy, redaktor naukowy Międzynarodowego Centrum Badań Oka (ICTER). Autor blisko 10 000 tekstów popularnonaukowych w portalu Interia, ponad 50 publikacji w papierowych wydaniach magazynów "Focus", "Wiedza i Życie" i "Świat Wiedzy". Obecnie pisze także na łamach OKO.press.