Polacy zapominają o jedzeniu. Czy owsianka uratuje naszą dietę?

Owsianka to nie tylko śniadaniowy klasyk, ale także sposób na szybki i pożywny posiłek w ciągu dnia. Czy może uratować dietę Polaków, którzy coraz częściej pomijają regularne jedzenie?
Owsianka – zdjęcie poglądowe /Fot. Unsplash

Owsianka – zdjęcie poglądowe /Fot. Unsplash

W biegu, między pracą a obowiązkami domowymi, coraz częściej rezygnujemy z regularnych posiłków. Jak wynika z najnowszego badania przeprowadzonego przez SW Research na zlecenie marki Kupiec, blisko 2/3 Polaków przynajmniej kilka razy w miesiącu pomija jeden z trzech głównych posiłków. Co więcej, aż 15 proc. badanych z góry zakłada, że któregoś dnia nie zdąży zjeść śniadania, obiadu lub kolacji, a 32 proc. liczy na spontaniczne przekąski w biegu. Dietetycy biją na alarm – takie nawyki mogą prowadzić do problemów zdrowotnych, w tym spadku koncentracji i większego ryzyka chorób metabolicznych.

Owsianka ratunkiem dla zabieganych Polaków

Mimo powszechnej wiedzy o jego znaczeniu, to właśnie śniadanie jest najczęściej pomijanym posiłkiem wśród Polaków – deklaruje tak 35 proc. respondentów. Kolejnym posiłkiem, który wypada z jadłospisu, jest kolacja – nie jada jej 25 proc. ankietowanych, a 19 proc. zdarza się pominąć obiad.

Czytaj też: Ta dieta budzi duże kontrowersje, ale czegoś takiego się nie spodziewaliśmy

Ewa Ceborska-Scheiterbauer, dietetyczka marki Kupiec, mówi:

Pomijanie śniadania to poważny błąd, ponieważ dostarcza ono organizmowi energii i kluczowych składników odżywczych. Brak porannego posiłku może prowadzić do nagłych wahań poziomu cukru we krwi i problemów z koncentracją. Idealnym rozwiązaniem na szybkie i pożywne śniadanie są pełnoziarniste płatki zbożowe i owsianka. Można je przygotować wieczorem w formie owsianki nocnej, by rano nie tracić czasu.

Choć wielu Polaków zapomina o głównych posiłkach, to przekąsek nie brakuje – aż 90 proc. badanych spożywa je codziennie. Problem w tym, że często sięgamy po przypadkowe produkty. 41 proc. ankietowanych przyznaje, że w ogóle nie planuje przekąsek, a jedynie 25 proc. myśli o tym, co zje, ale tylko w odniesieniu do jednej z nich.

Ewa Ceborska-Scheiterbauer dodaje:

Około połowa energii w naszej diecie powinna pochodzić z węglowodanów złożonych, które zapewniają długotrwałe uczucie sytości. Batoniki i fast foody nie są najlepszym wyborem. Znacznie lepszą opcją są płatki zbożowe, które można przygotować jako sycące smoothie lub szybką owsiankę do zalania gorącą wodą.

Mimo że owsianka jest jednym z najzdrowszych i najprostszych do przygotowania posiłków, aż 31 proc. Polaków przyznaje, że w ogóle po nią nie sięga. Wśród tych, którzy ją jedzą, aż 45 proc. traktuje ją wyłącznie jako śniadaniowy posiłek. Tymczasem warto odkryć ją także w innych porach dnia.

Owsianka na ciepło to zdecydowany faworyt Polaków – w tej formie spożywa ją 56 proc. badanych. Badanie marki Kupiec pokazuje, że choć Polacy doceniają wartość płatków zbożowych, to wciąż niewielu z nas eksperymentuje z ich wykorzystaniem. Tylko 37 proc. ankietowanych wzbogaca je o bakalie lub owoce. Eksperci zalecają jednak, by częściej sięgać po te zdrowe produkty i wykorzystywać je w różnych wariantach, by w pełni skorzystać z ich wartości odżywczych.

Marcin PowęskaM
Napisane przez

Marcin Powęska

Biolog, dziennikarz popularnonaukowy, redaktor naukowy Międzynarodowego Centrum Badań Oka (ICTER). Autor blisko 10 000 tekstów popularnonaukowych w portalu Interia, ponad 50 publikacji w papierowych wydaniach magazynów "Focus", "Wiedza i Życie" i "Świat Wiedzy". Obecnie pisze także na łamach OKO.press.