Jak wskazują naukowcy z Tufts University, około 1 na 10 nowych przypadków cukrzycy typu 2 i 1 na 30 nowych przypadków chorób sercowo-naczyniowych można przypisać spożyciu słodzonych napojów. Łącznie to ponad 300 000 zgonów rocznie.
Czytaj też: Lubisz sztucznie słodzone napoje gazowane? Uważaj na serce
Wśród różnych regionów, Afryka Subsaharyjska odnotowała największy wzrost zachorowań związanych ze słodzonymi napojami w okresie objętym badaniem od 1990 do 2020 r. Niebezpieczny trend zaobserwowano także w Ameryce Łacińskiej i na Karaibach, gdzie odnotowano zaskakująco duże obciązenia chorobami związanymi z napojami sztucznie słodzonymi, co potwierdzają badania opisane w czasopiśmie Nature Medicine.
Dr Dariush Mozaffarian z Tufts University mówi:
Są części świata, w których szacuje się, że do 25 proc. wszystkich nowych przypadków cukrzycy i 10 proc. wszystkich przypadków chorób sercowo-naczyniowych jest spowodowanych napojami słodzonymi cukrem. Nasze badanie pokazuje, że nie poradziliśmy sobie zbyt dobrze z zagrożeniami dla zdrowia związanymi z napojami słodzonymi cukrem w ciągu ostatnich 30 lat.
Napoje słodzone cukrem to trucizna z opóźnionym zapłonem
Naukowcy oszacowali obciążenia chorobami kardiometabolicznymi przypisywanymi spożyciu napojów słodzonych i zmiany w czasie w 184 krajach. Przeciętny dorosły spożywał 2,6 porcji słodkiego napoju tygodniowo, przy czym każda porcja wynosiła co najmniej jedną szklankę. Globalnie wahało się to od 7,3 porcji tygodniowo dla dorosłych w Ameryce Łacińskiej i na Karaibach do 0,7 porcji tygodniowo dla dorosłych w Azji Południowej. We wszystkich krajach i regionach mężczyźni spożywali nieco więcej słodkich napojów niż kobiety, a młodsi ludzie mieli wyższe średnie spożycie niż starsi.
Czytaj też: Napoje gazowane z mniejszą ilością chemii? Zapadła ważna decyzja
W 2020 r. odnotowano 2,2 miliona nowych przypadków cukrzycy typu 2 i 1,2 miliona nowych przypadków chorób układu krążenia, które powiązano z napojami słodzonymi cukrem. To odpowiednio 10 i 3 proc. wszystkich takich incydentów globalnie.

Ameryka Łacińska i Karaiby miały najwyższą bezwzględną i proporcjonalną częstość występowania cukrzycy typu 2 spowodowanej napojami słodzonymi cukrem, podczas gdy Azja Południowo-Wschodnia i Wschodnia miała najniższą. Podobnie, Bliski Wschód i Afryka Północna miały najwyższą bezwzględną i proporcjonalną częstość występowania chorób układu krążenia przypisywanych napojom słodzonym, podczas gdy Azja Południowo-Wschodnia i Wschodnia miała najniższą.
Pewne interesujące różnice zaobserwowano w zależności od wykształcenia, urbanizacji i regionu świata. Gdy rozpatrywano je łącznie, najwyższy odsetek przypadków cukrzycy przypisywanych napojom cukrowym dotyczył dorosłych z wysokim i średnim wykształceniem w miejskiej Afryce Subsaharyjskiej, a następnie dorosłych z wysokim i średnim wykształceniem w miejskiej i wiejskiej Ameryce Łacińskiej i na Karaibach.
Spożycie napojów słodzonych cukrem prowadzi do gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi, co sprzyja rozwojowi otyłości, insulinooporności oraz chorób metabolicznych. Naukowcy twierdzą, że wyniki są “ostrzeżeniem”, że tradycyjna dieta Afryki Subsaharyjskiej została zinfiltrowana przez diety zachodnie i czasu na zmianę sytuacji jest coraz mniej. Eksperci apelują o pilne wprowadzenie regulacji, takich jak podatki na napoje słodzone, zakaz reklam oraz kampanie edukacyjne. Pierwsze efekty takich działań, jak w przypadku Meksyku, pokazują pozytywne rezultaty w redukcji konsumpcji tych napojów.